Sikhi-multimediaa / Sikh Multi Media

April 23rd, 2012 Ville

Delhin matkalaukkuun tuli vielä tilaa (kts. Hilemonsuuni), ja alitajuisesti etsiydyin sikhitemppelin myymälään. Hämärän liikkeen unenomaisuus vaihtui lähes yökerhomaiseksi, kun myyjä napsautti pahvisia dioraamoja päälle asiakasta varten. Yksi Guru Nanak Devin elämänkäänteitä esittelevistä kuvaelmista oli erityisen pysäyttävä. Siinä (pahvinen) mestari nosti ison (pahvisen) kiven, jonka seurauksena siniset, vettä markkeeraavat valot alkoivat heilimöidä ja särisevä mantra soida.
     Vaikuttuneena aloin tinkiä paikallisen tavan mukaan, mutta myyjä valisti minua laulavalla nuotilla ja vino hymy naamallaan: ”Sir, this is a religious object, and not bargainable!”. Nolostuneena suostuin paikallisittain tolkuttomaan hintaan, ja kauppa-apulainen määrättiin paketoimaan pienoistemppelini matkaa varten.

Kotona avasin paketin, eikä minua oikeastaan yllättänyt, ettei laite ollut valitsemani. Mitä dramatiikassa menetin, tekniikassa voitin. Tässä on peräti kolme liikkuvaa osaa: gurun valkosipuliletti, vasemman kaverin luuttu ja palvelijan viuhka. Äänentoisto pätkii mantralaulun monotoniaa, ja volyymi on hankalasti säädettävissä, mutta sykkivien, kiertävien ja keskustasta säteittäisesti sinkoutuvien valojen väri- tempo- ja suuntayhdistelmien luuppi sen on sijaan lähes loputon!
     2-vuotias tyttäreni istuutui ”intian telkkariksi” ristimänsä laitteen eteen. Katse lasittui ja pieni vartalo alkoi huojua laitteesta hyökyvän hypnoottisen poljennon tahtiin. Puolisoni vaati minua viemään ilmeisen palovaarallisen ja muutenkin hermoilleen käyvän kailottimen työhuoneelle.

Jo aiemmin minua oli kehotettu poistamaan ahtaasta kodistamme Tapiolan joulutorilta löytämäni aarre, sähkörakovalkea, jonka oranssit heikkovirtalamput loivat lämmintä ja harrasta tunnelmaa piiputtomaan esikaupunkikämppäämme.
     Luova ja synkreettinen mieli yhdisti kahden kulttuurin muotoilutuotteet multimediatorniksi, joka näkö- ja kuuloaistimusten lisäksi on alkanut tuottaa palamispisteeseen kuumenevan pölyn myötä myös hajua. Työhuonekaverit ovat toistuvasti kehottaneet minua viemään laitteen kotiini.A noisy and blinking Indian diorama topped with electrically lit log from Lappland create an inspiring and spiritual atmosphere in our studio – am I right boys?

Back