Killeri Lalleri eli politiikkaa lapsille

April 18th, 2011 Timo

Olen hankkinut  työhuoneen hyllyyn lastenkirjoja niiden kuvitusten tähden. Isäännyttyäni vuoden alussa oli korkea-aika tutustua tarkemmin kirjojen sisältöön. 

Sirkus Pomeranssi (Topsy Turvy Circus) ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1953. Kirjan on kirjoittanut koko Little Golden Books sarjan luoja Georges Duplaix ja kuvittanut Gustaf Tenggren. Ruotsista vuonna 1920 Yhdysvaltoihin muuttanut Tenggren (1896–1970) oli aiemmin työskennellyt Disneyn studioilla ja ollut mukana mm. Lumikissa, Pinocchiossa ja Bambissa. 1930–40-lukujen Disney-töissä Tenggrenille oli ominaista dramaattinen valon ja varjon käyttö. Upeiden konseptimaalausten kolmiulotteisuus oli kuvattu realistisesti. 1950-luvun kuvituksissa Tenngrenin tyyli on modernisoitunut: tilankuvaus on tyylitellympää ja valaistus tasaisempi. Kuvat rakentuvat ajalle tyypillisesti raskaiden massojen ja hienostuneen hiusviivan vuorottelulle. Kuvien sommittelu ja hahmosuunnittelu on oivallista.
     Mutta entä itse tarina? Sirkus Pomeranssi kertoo sirkuseläimistä, jotka kyllästyvät huonoon kohteluunsa ja kaappaavat vallan. Johtaja perheineen suljetaan häkkiin ja iltaisin perhe pakotetaan temppuilemaan yleisölle. Kirahvi-luopion avustuksella kapina kuitenkin tyrehtyy ja eläimet palaavat helpottuneina ruotuunsa. Kirahvi palkitaan teostaan hatulla.
     Tarinan yksityiskohdat houkuttelevat tulkintoihin: kapinaa johtava krokotiili itkee johtaja Pomeranssin soittaessa Marseljeesia. Kapinaan nousevat eläimet ovat lähinnä afrikkalaisia kuten olivat 1950-luvulla Ranskasta eroon pyrkivät alusmaatkin. Koko maanosaa symboloiva leijona on nimetty Brutukseksi. Siis hiiteen kaikki kapinat ja sosiaaliset nousut ranskalaissyntyinen Duplaix opettaa. ”Kyllä on paras, että jokainen tekee vain omaa työtään tässä maailmassa.” toteaa Einari Elefanttikin kirjan lopussa.

Ja näin vaalien jälkeen ja pääsiäistä odotellessa sopii vielä ihastella Feodor Rojankovskin Tyyris Tyllerö -kuvitusta Hanhiemon iloseen lippaaseen (The Tall book of Mother Goose, 1942).

Back