Päin näköä! julki

August 2nd, 2011 Ville

Suomalainen sarjakuva täyttää sata vuotta – mutta mihin siinä ajassa on päädytty? Ville Hännisen ja Harri Römpötin kirja Päin näköä! käsittelee aihetta 16 nerokkaan nykysarjakuvataiteilijan kautta.
     Suomalainen sarjakuva näkyy yhä vahvemmin kansainvälisissä alan tapahtumissa. Viime vuosina suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden näyttelyjä on nähty kaikilla Euroopan merkittävillä sarjakuvafestivaaleilla. Kirja pohtii, mistä nousukiito johtuu ja mikä tekee suomalaisesta sarjakuvasta omaleimaisen.
     Kirja kartoittaa suomalaisen sarjakuvan tämänhetkistä tilaa haastattelujen ja taustoittavan avausartikkelin kautta. Kukin taiteilija on tehnyt kolmen sivun sarjakuvatarinan, minkä lisäksi he kuvaavat sen syntyprosessin. Kuvaukset etsivät vastauksia ikiaikaiseen kysymykseen, mistä ideat tulevat.
     Kirjan taiteilijoita on mukana myös Kiasmassa maaliskuussa 2012 avautuvassa nykysarjakuvan näyttelyssä. Kirjan piirtäjistä kuusi on myös jo saanut Suomen arvostetuimman sarjakuvapalkinnon, Puupäähatun. Mukana ovat muun muassa sarjakuvasta gallerioihin ponkaissut Katja Tukiainen, Ranskassa kulttitähden mainetta nauttiva Matti Hagelberg ja Muhammed-kohun julkisuuteen sinkoama Ville Ranta.
     Muut kirjan taiteilijat ovat Mari Ahokoivu, Terhi Ekebom, Jyrki Heikkinen, Kati Kovács, Mika Lietzén, Hanneriina Moisseinen, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Aapo Rapi, Anna Sailamaa, Ville Tietäväinen, Marko Turunen ja Amanda Vähämäki.
     Kirjoittajista Harri Römpötti on työskennellyt vapaana toimittajana yli 20 vuotta ja kirjoittaa sarjakuvasta, elokuvasta, musiikista ja kirjallisuudesta muun muassa Helsingin Sanomiin. Ville Hänninen on sarjakuviin ja kirjallisuuteen erikoistunut toimittaja ja KirjaIN-lehden päätoimittaja, joka kirjoittaa mm. Aamulehteen ja on tehnyt seitsemän tietokirjaa.

– Ville Hänninen ja Harri Römpötti

Parnasson arvio 

Helsingin Sanomien arvio

Back