Lustig!

March 15th, 2011 Timo

Kirjasuunnittelijoilla on uusi sankari. Tämä käy nopeasti selväksi tekijöiden tuoreista haastatteluista*. Tuo sankari on maannut kuolleena yli puoli vuosisataa.

Alvin Lustigin (1915–1955) töitä oli esitelty suppeammin parissakin teoksessa (mm. Powers: Front Cover, 2001 sekä Drew & Sternberger: By Its Cover, 2005). Innostuin heti Lustigin töiden värikkäästä yksinkertaisuudesta ja salaperäisestä symboliikasta. Kun laajempi teos Lustigista vihdoin viime vuonna ilmestyi hankin sen välittömästi. Mutta kertovatko Lustigin kannet suojaamistaan kirjoista mitään? Ovatko ne ainoastaan kauniita kääreitä tai parhaimmillaankin itsenäisiä taideteoksia? Oliko Lustig sellainen nero, jollaiseksi hänet on postuumisti nostettu?
     Toisella katsomalla kannet vaikuttavat aika helpoilta yksinkertaistuksilta: Kultahatun kantta hallitsee dollarinmerkki, Viettelysten vaunussa tikku-ukko Stanley tyrkkii tikku-Blanchea loitommalle ja Tatuoidun ruusun kantta koristaa, jopas jotakin: ruusu. Välillä Lustig tuntuu noukkineen elementtinsä suoraan MoMA:n seinältä: ainakin Rothko, Arp, Miró ja Klee näyttävät kelvanneen. Siinä meillä neropatti.
     Mutta eipä vedetä hätäisiä johtopäätöksiä. Vilkaistaan vielä Lustigin tulkintaa Nathanael Westin Heinäsirkan ajasta. Valomainoksiin viittaava typografia kertoo heti tarinan sijoittuvan viihdemaailmaan. Kannen alareunan ulkolavasteet tarkentavat, että elokuvasta on kyse. Symbolisesti kulissit viittaavat tietysti myös teeskentelyyn ja valheellisuuteen. Tornin kynämuoto kertoo päähenkilön ammatin: Tod on taiteilija. Kynästä roiskahtaa punertavalle iltataivaalle muste- ja heinäsirkkapilvi. Tukahtunut väritys ja viitteellisesti esitetty sirkkaparvi antavat kannelle sävyn, jota myös West lienee tavoitellut nimetessään kirjansa viittaamaan raamatullisiin vitsauksiin. Kansi on yksinkertainen, mutta kertoo paljonkin kirjan tarinasta ja tunnelmasta. Sehän on lähes... nerokas.

Neroista puheenollen: Westin teos taidetaan nykyään tuntea parhaiten siitä, että se esitteli jo vuonna 1939 herran nimeltä Homer Simpson

Steven Heller & Elaine Lustig Cohen: Born Modern - The Life and Design of Alvin Lustig, 2010 Chronicle Books

*esim. Clare Skeatsin, Jason Ramirezin ja Karen Hortonin haastattelut: www.casualoptimist.com 

Back