Kellariloukko

February 17th, 2011 Timo

Matkustin taannoin Viron kesäpää- ja kylpyläkaupunki Pärnuun. En varsinaisesti ole niitä, joita ”kesäihmiseksi” kutsutaan ja peseydynkin mieluiten yksin. Hienoja funkkisrakennuksia lukuunottamatta oli Pärnun matkasta jäädä kovin laimea muisto.

Kunnes laskeuduin kellariloukkoon. En enää muista, osuinko antikvariaatin tapaiseen sattumalta, vai oliko paikasta mainittu jossain. Matalassa kellarihuoneessa istui puhumaton mies. Pimeässä en osannut varmasti sanoa seisoinko maalattialla, mutta tuoksu vihjasi siihen. Seiniä kiertävät hyllyt oli ahdettu täyteen kirjoja, kortteja, valokuvia ja vanhoja lehtiä. Pieniä aarteita: amerikkalaisia Popular Science -lehtiä 1920- ja 30-luvuilta, vanhojen Hollywood-elokuvien mainosmateriaalia, englantilaisia erikois- ja harrastelehtiä samalta ajalta.  

Katsellessani kansien värikkäitä sci-fi-utopioita taisin jollain arkisella tasolla ymmärtää ensimmäistä kertaa jotain Viron historiasta. Joskus oli joku sikäläinen koulupoika lukenut näistä lehdistä lentävistä autoista ja käynyt katsomassa Errol Flynniä elokuvissa. Kunnes eräänä päivänä sellainen elämä loppui.

Back