Merkillinen sananvapaus

January 26th, 2016 Ville

Postista soitettiin. Minua pyydettiin varautumaan ennakoimattoman kokoiseen lietemyrskyyn yhdeksi Suomen satavuotisjuhla-arkiksi suunnittelemani Sananvapausteemaisen postimerkkiarkin suhteen.
     Jo kuukausia ennen merkkien julkaisua Länsiväylän toimittaja oli soittanut Postiin ihmetellen islamin ja häkkiin suljetun eläimen esiintuomista Suomen merkeissä. Nämä kaksi kuvaa sisältävää merkkiä hän oli lööppihakuisesti irrottanut kokonaisuudesta: 
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/358748-posti-hatkayttaa-postimerkkeihin-taysburka-ja-tarhakettu

Sananvapaus on viiteen pieneen kuvaan kiteytettynä melkoinen käsitteellinen haaste. Koska valtakunnalliset merkit eivät ole alusta omalle ajattelulleni tai agendalleni, esitän väitteiden sijaan keskustelunaiheita. Yhdessä merkissä näkyy aina kaksi puolta kustakin aiheesta (rikkaus/köyhyys, ydin-/uusiutuva energia, myyttinen kotimaa/maahanmuutto, korkea-/populaarikulttuuri, tuotantoeläinten häkkikasvatus/luonnollinen ympäristö. Merkit eivät siis ota kantaa, vaan kertovat suomalaisille tärkeistä keskustelu- ja väittelyaiheista ja arvoista.

Merkit ovat kirjoitukseen (sanomiseen, ajatuksiin) viittaavia typografisia, kaksijakoisia muotoja (huutomerkki, kysymysmerkki, lainausmerkki, kaksoispiste ja sulut).
     1. Tuloerot (lainausmerkki): vasemmassa väkäsessä hummeria, oikeassa näkkileipä ja silakka
     2. Kulttuuriarvot (sulut): vasemmassa sulkumerkissä graffitintekoa, oikeassa oopperalaulaja
     3. Eläinten oikeudet (kysymysmerkki): yläosassa vapaana juokseva kettu, pisteessä häkkiin suljettu
     4. Maahanmuutto (kaksoispiste): ylemmässä koivun runko, alemmassa koivun edessä seisova niqabiin pukeutunut hahmo
     5. Energiamuodot (huutomerkki): yläosassa tuulivoimala, pisteessä ydinenergiatunnus

Sananvapausmerkeistä jos mistä sopii keskustella, mutta toivottavasti jatkossa oikeassa kontekstissa ja suhteessa. Länsiväylän kommenttipalstan kirjoittaja käyttää sananvapauttaan näin: ”Miksi tuolla ketulla on kalterit kuvattu eteen, mutta burkanaisella ei? Ketunhan pitäisi saada elää vapaana, koska kuuluu Suomen luontoon!”