Leftover/Removals

September 8th, 2014 Ville

Maija Tammen teos Leftover/Removals käsittelee sairauden pelkoa ja kauneuden rajallisuutta. Kirjan on kustantanut saksalainen taidekirjakustantamo Kehrer Verlag. Kirja julkistetaan 12. 9. 2014 Helsingissä. 
     Leftover käsittelee sairauden pelkoa käsitteellisellä tasolla. Valokuvateosta varten Tammi keräsi ja kuvasi yli kolmesataa käytettyä sädehoitomaskia kolmesta eri yliopistollisesta sairaalasta. Kirjassa on 27 kuvan valikoima. Leftover-näyttely oli Valokuvagalleria Hippolytessä tammikuussa 2014. Teoskokonaisuus nähdään Galleria Uudessa Kipinässä Lahdessa syyskuussa ja GalleriZebrassa marraskuussa 2014.
     Palkittu Removals tutkii suomalaisten tavallisimpia sairauksia leikkaussalin kulmasta käsin. Teokset ovat kuvattu vain muutamia minuutteja leikkausten jälkeen kahdessa sairaalassa. Sarja poistaa sairauskuvasta potilaan jättäen katsojan kahdestaan sairauden kanssa, ja kysyy loppuuko ihmiskehon kauneus ihon pintaan. Kirjassa valokuvien ohessa kulkee kolmen kirurgin litteroitu keskustelu heidän reaktioistaan sarjan kuviin. 
     Letftover/Removals on kovakantinen tuplakirja, joka kokoaa molemmat sarjat lomittaisiksi tarinoiksi. Kirjan on suunnitellut Ville Tietäväinen.

Maija Tammi (s.1985) on suomalainen valokuvaaja ja taiteilija. Hänen valokuvansa ja veistoksensa käsittelevät pelon ja epänormaaliuden teemoja. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä kansainvälisesti. Vuonna 2011 hän voitti Fotofinlandia-palkinnon. Tällä hetkellä Tammi tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopistossa Helsingissä. Tammi on 11-kollektiivin jäsen