Jannen elämää / Comic Jean

December 9th, 2014 Lasse

Helsingin Sanomain kulttuurisivut julkaisevat vuonna 2015 Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Ville Tietäväisen kuukausittaisen sarjakuvastrippimuotoisen anekdootin kansallissäveltäjän elämästä.
     Kuvan nuori mestari on juuri lukenut murska-arvion Lemminkäinen-orkesteriteoksesta.

Helsingin Sanomat -newspaper will publish a monthly comic strip about the life of Jean Sibelius in the composer’s 150th year of celebration in 2015 by Ville Tietäväinen.

Finlandia Puuseppä?

November 5th, 2014 Vesa

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -ehdokkaat 2014 on julkistettu. Yksi ehdokkaista on Iiro Küttnerin kirjoittama ja Ville Tietäväisen visualisoima Puiden Tarinoita -kirjasarjan ensimmäinen tarina Puuseppä (Books North).

Valintalautakunnan perustelut:

Satu taiteen tekemisestä, intohimosta, omistautumisesta ja ymmärtämisen vaikeudesta. Valtakunnan keisari tunsi olevansa ylivertaisen hyvä, kun antoi puusepälle vapautta toteuttaa visionsa. Mutta hallitsija pettyi, kun ei nähnyt lopputuloksessa kaikkea sitä työtä ja aikaa, mikä siihen oli uhrattu.
     Tässä hitaasti ja huolellisesti etenevässä monitasoisessa kertomuksessa ei ole mitään turhaa, vaan kaikki liitokset tekstin, kuvien ja graafisen suunnittelun välillä ovat kohdallaan. Kauniin kuoren kätkössä on tarina, jonka ajattomuus ulottuu syvälle perinteisen satumaailman juuriin.

10 vuotta nenäukkoja / 10 years of mugs

October 1st, 2014 Vesa

Suomen Kuvalehden Polkom-palsta perustettiin syyskuussa 2004. Politiikan toimittaja Pekka Ervasti pyysi minua tekemään palstalle viikottaisen karikatyyrin aiheesta ja ensimmäinen ilmestyi SK:n numerossa 37/2004, siis yli 10 vuotta sitten. Ensimmäinen piirrettävä oli Eero Heinäluoma. Palstan teko jatkuu edelleen viikottain, ja vaikka Ervasti ei sitä enää teekään, Heinäluoma jaksaa hauskuuttaa. Kuva vuodelta 2013, numerosta 37!

Polkom-column for Suomen Kuvalehti-magazine was founded in September 2004. Pekka Ervasti asked me to deliver a weekly caricature for the column and the first one was on Suomen Kuvalehti issue 37/2004, that is over 10 years ago. The first target was Eero Heinäluoma. The column still runs weekly even though Pekka Ervasti doesn't, regardless, Heinäluoma is still funny. This one from 2013, issue 37!

Leftover/Removals

September 8th, 2014 Ville

Maija Tammen teos Leftover/Removals käsittelee sairauden pelkoa ja kauneuden rajallisuutta. Kirjan on kustantanut saksalainen taidekirjakustantamo Kehrer Verlag. Kirja julkistetaan 12. 9. 2014 Helsingissä. 
     Leftover käsittelee sairauden pelkoa käsitteellisellä tasolla. Valokuvateosta varten Tammi keräsi ja kuvasi yli kolmesataa käytettyä sädehoitomaskia kolmesta eri yliopistollisesta sairaalasta. Kirjassa on 27 kuvan valikoima. Leftover-näyttely oli Valokuvagalleria Hippolytessä tammikuussa 2014. Teoskokonaisuus nähdään Galleria Uudessa Kipinässä Lahdessa syyskuussa ja GalleriZebrassa marraskuussa 2014.
     Palkittu Removals tutkii suomalaisten tavallisimpia sairauksia leikkaussalin kulmasta käsin. Teokset ovat kuvattu vain muutamia minuutteja leikkausten jälkeen kahdessa sairaalassa. Sarja poistaa sairauskuvasta potilaan jättäen katsojan kahdestaan sairauden kanssa, ja kysyy loppuuko ihmiskehon kauneus ihon pintaan. Kirjassa valokuvien ohessa kulkee kolmen kirurgin litteroitu keskustelu heidän reaktioistaan sarjan kuviin. 
     Letftover/Removals on kovakantinen tuplakirja, joka kokoaa molemmat sarjat lomittaisiksi tarinoiksi. Kirjan on suunnitellut Ville Tietäväinen.

Maija Tammi (s.1985) on suomalainen valokuvaaja ja taiteilija. Hänen valokuvansa ja veistoksensa käsittelevät pelon ja epänormaaliuden teemoja. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä kansainvälisesti. Vuonna 2011 hän voitti Fotofinlandia-palkinnon. Tällä hetkellä Tammi tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopistossa Helsingissä. Tammi on 11-kollektiivin jäsen 

Mikkelin 10. Triennale

June 9th, 2014 Harri

Jo 30-vuotias Mikkelin triennale oli pitkästä aikaa koko kuvituskentän katselmus. Tänä vuonna jyrytetyn kilpailun voitti Aimo Katajamäki rakennusjulkisivujen kuvituksilla. Kolmas palkinto jaettiin Lasse Rantaselle ja kunniamaininta Ville Tietäväiselle

Ikkunat auki!

March 23rd, 2014 Vesa

Aamulehden ja Tulenkantajat-kulttuurikeskuksen Tulenkantaja-palkinnon voittivat Ville ja Aino Tietäväinen teoksellaan Vain pahaa unta.

Tulenkantaja-palkinto on suomalainen vuosittain jaettava vientikirjallisuuden palkinto, jonka tavoite on löytää edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen teos, jolla on parhaat mahdollisuudet menestyä ulkomailla. Kilpailuun lasketaan mukaan kaikki kotimainen kaunokirjallisuus romaaneista runoihin ja esseisiin sekä lastenkirjallisuuteen.

Aamulehden artikkeli aiheesta

Aamulehden videohaastattelu

Maailman sarjakuvittajat -näyttely

March 6th, 2014 Ville

Maailman Sarjakuvat ry on kehitysyhteistyötä tekevä kansalaisjärjestö, jonka toimintaidea on opettaa ihmisiä käyttämään sarjakuvaa mediana ja itseilmaisun välineenä. Järjestön työpajoja Afrikassa, Intiassa ja Lähi-Idässä ovat sen 16-vuotisen historian aikana ohjanneet monet suomalaiset sarjakuvataiteilijat.
     Järjestö on toteuttanut näyttelyn, joka kertoo Maailman Sarjakuvien työpajoista ja yhdeksän niitä ohjanneen taiteilijan kehitysyhteistyöstä saamista vaikutteista. Jokainen tekijä esittelee myös yhden mieleensä jääneen, työpajalla syntyneen sarjakuvan.
     Valitsin näyttelyyn nuoren tansanialaisnaisen, Digna Rockyn, sarjakuvan, joka on toisen ruohonjuurisarjakuvakurssini tuotantoa. Kokematon käsikirjoittaja ja piirtäjä teki hienoa työtä sekä tarinan että sen esittämisen suhteen. Kompaktissa 4-palstaisessa sarjakuvassa Hiv-positiivisuuden leviämiseen liittyvät myytit käännetään yllätyksellisesti päälaelleen, ja tarina opettaa sekä koulutyttöjä että heidän hyväksikäyttäjiään. Digna itse on menehtynyt muutama vuosi kurssimme jälkeen.

Näyttelyn saa käyttöönsä postikulujen hinnalla
mail@worldcomics.fi

Puiden tarinoita / Tales by Trees

February 11th, 2014 Ville

Sanottiin, että hänen käsissään puu lakkasi olemasta puuta, hänen käsissään se muuttui kullaksi, arvostamisen arvoisiksi ajatuksiksi ja kauniiksi uniksi.

Keisarillinen puuseppä saa hallitsijalta käskyn valmistaa ihan mitä itse haluaa. Puuseppä tietää heti, mitä hänen täytyy ensimmäistä kertaa elämässään rakentaa. Puuseppä on Puiden tarinoita -kirjasarjan itsenäinen ensimmäinen osa.

Kirjoittanut Iiro Küttner
Kuvitus ja ulkoasu: Ville Tietäväinen

Books North 2014 

Merkityksellinen kuva / A Significant Picture

February 1st, 2014 Ville

Oikeus Olla

Graafisena suunnittelijana ja kuvittajana – visuaalisena tarinankertojana – minua kiinnostavat yksittäiset kuvat, joihin mahtuu suuri tarina. Kaisa Viitasen kirjoittama ja Katja Tähjän kuvaama Paperittomat-kirja sisältää lukuisia pakahduttavia tarinoita ihmisistä, joilla ei ole oikeutta olla.
     Hahmot syleilevät bitumikatolla ruotsalaisessa lähiössä. Ohikiitävässä onnen hetkessä on aavistus vääjäämättömästä kohtalosta. Syyriassa kidutettu poliittinen vanki Giuliano katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana. Nainen on hänen ystävänsä kommuunista, josta asunnoton Giuliano on saanut majapaikan. Kiitollisesta miehestä on tullut kommuunin voimahahmo, joka huolehtii asuntojen siisteydestä ja noutaa asukkaille ylimääräruokaa ravintoloista.
     Kysyn kirjan tekijöiltä Giulianon kuulumisia. Hän on kuollut kommuunissa syttyneessä tulipalossa.
     Tähjän valokuva antaa Giulianolle pysyvän oikeuden olla.

Ville Tietäväinen

Photo Raw -lehden Kaleidoskooppi-palstalla kuvan ammattilaiset kertovat itselleen merkityksellisestä kuvasta.


The Right to Exist

As a visual storyteller, I am interested in individual shots that carry a great story. A book called The Paperless, written by Kaisa Viitanen and photographed by Katja Tähjä, consists of a number of touching stories about people who have no right to exist.
     Two figures embracing on a bitumen roof in a Swedish suburb. There is an element of an inescapable fate in the fleeting moment of bliss. Giuliano, a political prisoner tortured in Syria, gazes into the future – hopeful. The woman: a friend found in a commune that has taken the homeless Giuliano under its wing. The thankful man has become a strong character in the commune. He makes sure the apartments stay clean and collects leftover food for the residents from restaurants.
     I ask the authors about how Giuliano is doing. He has died in a fire that happened in the commune.
     Tähjä’s photograph ensures Giuliano’s everlasting right to exist.

Ville Tietäväinen

In Photo Raw magazine image professionals talk about asignificant picture