Pastissi vs. Plagiaatti

May 31st, 2013 Ville

1976 julkaistiin sarjakuvaklassikko Superman vs. The Amazing Spider-Man. Sen ikonisen kannen tekivät Carmine Infantino (suunnitelma ja taitto), Dick Giordano (tussaus) ja Ross Andru (viimeistely ja värit).
     2003 kun Nokia oli vielä voimainsa tunnossa eikä Microsoftin vietävänä, käytin jo kahden sukupolven tuntemaa populaarikulttuurikuvaa mukaelmassani Jorman ja Billin taistelusta.
     Helsingin Sanomien taloustoimitus sai kitkerän kirjeen lukijalta:

Luuletteko, että lukijat eivät tiedä kuvan olevan toisinto Teräsmies vastaan Hämähäkkimies -albumin kannesta? Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun taiteilijanne rikkovat tekijänoikeuksia.

En pahoittele tapahtunutta Suomen kansalta vaan koetan selvittää jotain olennaista tekijänoikeuksista. Ideat eivät saa tekijänoikeutta – vain niiden omaperäinen toteutus. Idea pastissista, jolla on alkuperäisteoksesta poikkeava viesti, johtaa kuitenkin lähes väistämättä teoskynnyksen ylittävään uuteen ja omaperäiseen toteutukseen. Sommitelma on sama, mutta kuva ei.
     Kuvittaja ammentaa kollektiivisesta muistista. Hän olisi tarinankertojana aseeton, jos ei voisi viitata taiteesta ja populaarikulttuurista tuttuihin teoksiin. Lukija taas kokisi ylivoimaisen kryptiseksi kuvan, jonka viittauksia hän ei voisi mielessään jäljittää ja tulkita.
     Kirje päättyi vielä sanoihin:

Ja miksi annatte taiteilijoidenne piiloutua nimimerkkien, kuten ”Ville Tietäväinen” taakse?

Kuvitustimantit ovat Linjamiehen parhaat ystävät / The Best Single Illustration of the Year

May 23rd, 2013 Lasse

Historian toinenkin vuoden merkittävimmälle yksittäiselle kuvitukselle suotava Kuvitustimantti-palkinto myönnettiin Kuvittajat ry:n puolesta Ville Tietäväiselle kuvituksestaan Työuupumus (HS).


The award for the most significant single illustration of the year was given by The Association of Finnish Illustrators to Ville Tietäväinen for his work Burnout (Helsingin Sanomat -newspaper).

Varaslähtö 100-vuotisen Suomen itsenäisyysjuhliin

May 21st, 2013 Ville

Itella Posti Oy aloittaa marraskuussa Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivää vuonna 2017 juhlistavan viiden julkaisun postimerkkisarjan. Ensimmäinen sarjan julkaisu on 4.11. ilmestyvä suomalaista koulujärjestelmää esittelevä Kansakoulusta Pisaan -postimerkkivihko. Ville Tietäväisen suunnittelemaan kuuteen 1. luokan postimerkkiin on kuvattu kansainvälisestikin arvostetun suomalaisen koulujärjestelmän kivijalat.

Vaakunan muotoisten 1. luokan postimerkkien kuva-aiheita ovat koululaitoksen perustaja Uno Cygnaeus, kouluterveydenhuolto, kouluruokailu, kouluopetus, koululiikunta ja koulun kieliopetus. 

 

Seinillä on korvat, nenät ja suut / The walls have ears, noses and mouths

May 19th, 2013 Ville

Linjamiesten Viidennen linjan haarakonttorin wc:n seinät ovat vuosien saatossa peittyneet graafikkokohtalotoverien piirroksilla. Vieraskirja-freskosta on tullut vanhuuden turvamme, jonka pilkomme työuramme päätteeksi ja myymme eBayssä. Korvauksia voivat yrittää perätä (etunimijärjestyksessä):

Brad Holland, Hannu Lukkarinen, Hannu Taina, Harri Tarkka, Heikki Hankimo, Heikki Paakkanen, Ilpo Ahonen, Johanna Rojola, Jouko Nuora, Jyrki Vainio, Katja Tukiainen, Kivi Larmola, Klaus Welp, Leif Packalén, Liisa Kaasinen, Marja-Leena Muukka, Markus Frey, Markus Majaluoma, Matti Hagelberg, Petri Suni, Petteri Tikkanen, Samuli Siirala, Tarmo Koivisto, Tini Sauvo, Timo Mänttäri, Tita Rossi, Venla Rantanen
sekä muutama itsensäilmaisija, jonka kädenjälki on jo pyyhkiytynyt tuntemattomaksi.


The toilet of our studio has been covered with colleagues drawings. Who said that art does not need walls?