Supersankarit / Superheroes

April 28th, 2011 Vesa

Mitä ihmettä, miksi kansanedustajat ja puoluejohtajat ovat supersankareita? Mitäs peliä tämä tämmöinen on? No ei ainakaan poliittista peliä, kunhan vain paljastan kansanedustajiemme salaiset identiteetit. Kukaan ei oikein tiedä mitä Edarin käytävillä tapahtuu kun valot sammuvat ja yö saapuu Helsinkiin. Minäpä tiedän, ja näytän myös.
     Teen pienen sarjan kuvia kansanedustajista, puoluejohtajista tai muuten vaan mielenkiintoisista tyypeistä erilaisiksi hahmoiksi tekeytyneinä. Näitä kuvia ei ole erikseen minulta tilattu ja teen niitä vain kun muilta töiltäni ehdin. Tarkoituksena on samalla myös petrata öljyvärien käyttöä, sillä olen siitä vieraantunut liiaksi digitaalisen kuvittamisen vietyä tiukkojen aikataulujen myötä tilaa käsin tekemiseltä.
     Aloitin sarjan Seppo Kääriäisellä, Sepillä. Hän on mielestäni mainio hahmo uurteisia kasvoja ja puheenpartta myöten. Minulla oli taannoin kunnia piirtää hänen elämäkertakirjansa kansi ja halusinkin aloittaa tämän sarjan tutulla hahmolla.

What the... Why are our MPs all dressed up as superheroes? What's this? Well, it is not politics for sure, I'm just going to reveal all the secret identities of our leaders. See, nobody knows what goes on in the house of parliament when the lights go out and the night takes over in Helsinki. Except me, I know, and I'll show it to you.
     I'm working on a little series of illustrations of MPs, party leaders and other interesting persons dressed up as superheroes. These illustrations are not commissioned, I'll just work on them whenever I have the time. It's pretty much about the oils, I need to work with them after a long haul with quick digital illustrations.
     I'll start the series with Seppo Kääriäinen, he is a swell character with all the wrinkles and all. I had the honour of illustrating the cover of his biography a while back, so, I decided to start with him.

Kolaa ja Domppaa

April 21st, 2011 Lasse

Me suomalaiset olemme eriarvoistuneet, sanotaan: varallisuuserot ovat kasvaneet, ja kansalaiset alkaneet vieraantua toisistaan. Muutos ei taida koskea pelkästään taloutta. Katsokaa vaikka näitä veikkoja!

Timo Soini nautti aamukymmeneltä juustohampurilaisaterian tavallisella kolalla, ei kevytjuomalla. ”Täytyy vähän irrotella.”…
…Jyrki Katainen lepäsi aamun ja aloitti iltapäivän puoluetoimistolla kakun ja kuohuviinin voimin…

Helsingin Sanomat, 19.4.2011

Killeri Lalleri eli politiikkaa lapsille

April 18th, 2011 Timo

Olen hankkinut  työhuoneen hyllyyn lastenkirjoja niiden kuvitusten tähden. Isäännyttyäni vuoden alussa oli korkea-aika tutustua tarkemmin kirjojen sisältöön. 

Sirkus Pomeranssi (Topsy Turvy Circus) ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1953. Kirjan on kirjoittanut koko Little Golden Books sarjan luoja Georges Duplaix ja kuvittanut Gustaf Tenggren. Ruotsista vuonna 1920 Yhdysvaltoihin muuttanut Tenggren (1896–1970) oli aiemmin työskennellyt Disneyn studioilla ja ollut mukana mm. Lumikissa, Pinocchiossa ja Bambissa. 1930–40-lukujen Disney-töissä Tenggrenille oli ominaista dramaattinen valon ja varjon käyttö. Upeiden konseptimaalausten kolmiulotteisuus oli kuvattu realistisesti. 1950-luvun kuvituksissa Tenngrenin tyyli on modernisoitunut: tilankuvaus on tyylitellympää ja valaistus tasaisempi. Kuvat rakentuvat ajalle tyypillisesti raskaiden massojen ja hienostuneen hiusviivan vuorottelulle. Kuvien sommittelu ja hahmosuunnittelu on oivallista.
     Mutta entä itse tarina? Sirkus Pomeranssi kertoo sirkuseläimistä, jotka kyllästyvät huonoon kohteluunsa ja kaappaavat vallan. Johtaja perheineen suljetaan häkkiin ja iltaisin perhe pakotetaan temppuilemaan yleisölle. Kirahvi-luopion avustuksella kapina kuitenkin tyrehtyy ja eläimet palaavat helpottuneina ruotuunsa. Kirahvi palkitaan teostaan hatulla.
     Tarinan yksityiskohdat houkuttelevat tulkintoihin: kapinaa johtava krokotiili itkee johtaja Pomeranssin soittaessa Marseljeesia. Kapinaan nousevat eläimet ovat lähinnä afrikkalaisia kuten olivat 1950-luvulla Ranskasta eroon pyrkivät alusmaatkin. Koko maanosaa symboloiva leijona on nimetty Brutukseksi. Siis hiiteen kaikki kapinat ja sosiaaliset nousut ranskalaissyntyinen Duplaix opettaa. ”Kyllä on paras, että jokainen tekee vain omaa työtään tässä maailmassa.” toteaa Einari Elefanttikin kirjan lopussa.

Ja näin vaalien jälkeen ja pääsiäistä odotellessa sopii vielä ihastella Feodor Rojankovskin Tyyris Tyllerö -kuvitusta Hanhiemon iloseen lippaaseen (The Tall book of Mother Goose, 1942).

Artworks

April 17th, 2011 Harri

Portfoliossani on uusi alakategoria Artworks sekatekniikkamaalauksilleni. Tarkoituksenani on välillä tehdä asioita eri tavalla ja kokeilla uusia asioita, niin ajatusten kuin tekniikoiden suhteen.
     Oheinen työ on nimeltään Kunkut.

In my portfolio there's a new subcategory Artworks for mixed media paintings. The purpose is to play with new ideas and techniques.
     This one is titled The Kings.

Virtahepo asiakaslehdessä / Customer’s Hidden Problem

April 15th, 2011 Ville

Portfoliosivuilleni on tarrautunut vanha julkaisematon kuva, ”Pullo laivassa”, joka muistuttaa minua turhautumisestani asiakkaan itsesensuurin ja -sokeuden edessä.

Minulta tilattiin avauskuva ja vinjetit Silja Linen asiakaslehden numeroon, jonka sivuilla kerrottiin drinkinvalmistus- ja viininmaistelukursseista, juomien tax free -alennuksista ym. laitamyötäisyyteen kannustavasta.
     Kun sain painotuotteen käsiini, kurkkuani alkoi kuivata: kuvitukseni oli korvattu ”nauravat mallit noutopöydässä” -tyyppisillä maneerisilla stock art -mainoskuvilla.
     Laivayhtiö halusi kirkastaa imagoaan, eikä suonut kuvituksen viittaavaan millään lailla alkoholiin, vaikka koko teemanumero käsitteli läträystä eri muodoissaan. Paranemisen edellytys on ongelman tunnustaminen.

Mutta miksi ihmeessä piirsin laivaan karahvin enkä pulloa?

Öljy / Oil

April 15th, 2011 Vesa

Aivan liian harvoin tulee tilaisuus käyttää ehtaa öljyväriä kuvittamiseen. Aika ei vain riitä. Ajan riittämättömyys johtuu paitsi tekniikan hitaudesta, myös siitä että valmiin maalauksen pitää kuivua ennenkuin sen voi laittaa skanneriin.
     Nyt työn alla on hieman pidemmän aikavälin kuvitussarja ja sain kuin sainkin ujutettua sekaan ainakin yhden öljykuvituksen. Työ on vielä kesken ja on nyt välikuivatuksessa. Öljyillä (tai muillakaan fyysisillä välineillä) omppu-z ei pelaa, mahdollisuutta palata edelliseen versioon ei siis ole jos homma kusee. Tämä voi olla erittäin tykyttävää. Pitkän tauon jälkeen se kuitenkin tuntui kerrassaan upealta.
     Lisää tätä. Zen.

All too seldom I get the opportunity to use oils for illustrations. There just isn’t time. The trouble with time is partly due to the slow process with oils, but also because of the need to dry the original thorougfully before hitting the scanner.
     I’m working on series of illustrations at the moment, it's a big batch and it takes some time to finish, I managed to squeeze in one with oils. It’s not finished yet, it needs to be dried before I can make the last brushstrokes. With oils (and other physical techniques) the command-z is not available, there is no return if you fuck up. This can be quite unnerving. However, after a long break, working with oils felt like meeting an old friend. Zen.

Riddarna av Östersjön

April 14th, 2011 Harri

Olen kuvittamassa Karin Henrikssonin kirjoittamaa lastenkirjaa ”Riddarna av Östersjön”.
     Ebba on arka ahven, Gösta on vähän nörtti hauki ja Fia on iloinen ja huoleton kampela. Yhdessä he ryhtyvät pelastamaan itämerta.
     Olen näillä luonnoksilla pyrkinyt itämerimäiseen tunnelmaan, jossa kalat seikkailevat. Haasteena on Itämeren vedenalainen sävy, joka on hieman vihertävä. Onneksi olen saanut muistini avuksi sukeltelevilta kavereiltani vedenalaisia valokuvia referensseiksi. Aloitin hahmojen piirtämisen ja luonnostelun lyijykynällä. Seuraavaksi piirsin thumbnail-kuvina aukeamat läpi nähdäkseni kokonaisuuden. Vedenalaista maailmaa varten rakentelin photoshopissa erilaisia pensseleitä.
     Nämä ovat tosiaan ensimmäisiä versiota. Postaan myöhemmin lisää kun työ etenee.

I’m illustrating children’s book written by Karin Henriksson, "Knights of Baltic".
     Ebba is a nice perch, Gösta is a bit nerdy pike and Fia is a happy and carefree Flounder. Together they will save the Baltic Sea from pollution.
     With these sketches I’ve tried to grasp the atmosphere of the Baltic sea where the fish will have their adventure. Baltic Sea underwater shade that is slightly greenish which is a bit of a challenge. Fortunately my friends are divers who have shared some underwater photography. I started drawing and sketching the characters with a pencil. Then I drew thumbnails from spreads to see the overview of the work. For the underwater world I build variety of brushes in photoshop.
     This is my first version. I’ll post more later.

Ikkunoita / Windows

April 2nd, 2011 Timo

Tuttu levykauppias soitti: ”Nyt laitetaan kaupan ikkunat uusiksi. Pannaan kunnolla väriä. Läpi niistä pitää silti näkyä. Jotain, joka yhdistää (alkujaan erillisten liiketilojen) ikkunat.  Erikoisalat saa myös jotenkin esitellä: reggae, salsa, klassinen ja jazz nyt ainakin. Ja voisi siinä olla jotain hauskaakin.” Jep.
     Mielenkiintoisia ikkunateippauksia näkyy kovin harvassa, mutta Alepa- ja Makuuni-bulkin seasta löytyy kauniitakin yksilöitä. Helsingin Kalliossa oli vielä pari vuotta sitten kolme harvinaisen hienoa kampaamon ikkunaa. Tyylistä päätellen ne olivat saman tekijän käsialaa ja peräisin 1960-luvun loppupuoliskolta. Elegantit naishahmot ja koko ikkunan huomioiva pinnankäsittely erotti ne lajitovereistaan. Kolmikon todellinen helmi Kolmannella linjalla on jo valitettavasti rapsutettu ikkunasta iäisyyteen.
     Levykauppa Eroselle
suunnittelemani teippaukset toteutti Ars 06:n yhteydessä Kiasmankin teipannut Ari Kairemo. Kahdesta väristä leikatut kuviot liimattiin ikkunan sisäpuolelle. Kyltit maalataan vanerille ja lakataan. (Kuvassa kyltit vielä photoshopattuina.)

 Levykauppa Eronen, Laivurinrinne 2 (Viiskulma) ke–pe 12–18, la 11–16

Lapin sydän -näyttely Hetassa

April 1st, 2011 Lasse

Jos Lappiin haluat mennä nyt...
     Kävin muutama viikko sitten avaamassa näyttelyni Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa. Näyttelyn kuvat ovat Hannu Tarmion kanssa tekemästäni Lapin sydän -kirjasta (Nemo, 2009). Jos satut Lapin keväthangille hiihtämään tai pilkille, käväise Skierrin näyttelyssä. Esillä on maalauksia ja litografioita aina toukokuun 28. päivään asti.