Lapsen ylpeys, isän häpeä

October 23rd, 2011 Ville

Se tapahtui taas. Vaivaantunut tunne valtasi minut, kun kuusi vuotta juuri täyttänyt tyttäreni alkoi ylpeästi kailottaa päiväkodin eteisessä ventovieraalle vanhemmalle: ”isi piirtää sarjakuvia! Ja kuvia lehtiinkin!” Kuulija oli hiljaa ja katsoi meitä myötätuntoisesti hymyillen.En kai minä työtäni häpeä? Harvassa ammatissa voi niin intohimoisesti toteuttaa itseään. Harva ammatinkuva mahdollistaa jonkin ainutkertaisen asian suunnittelun sekä myös toteuttamisen – uuden luomisen.
     En kai häpeä lastani tai hänen ylpeyttään isästään? Harvassa ammatissa voi saada aikaan jotakin konkreettista, lastakin kiinnostavaa. Tiedän jo osittain onnistuneeni, jos saan työlläni tyttäreni huomion, vaikkei hän vielä kaikkea näkemäänsä pysty tulkitsemaankaan.
     Illalla luin Art Spiegelmanin umpikiinnostavaa Metamaus-kirjaa, jossa hän avaa teko- ja julkisuusprosessia Pulitzer-palkitun, holokaustia ja omaa vaikeaa isäsuhdetta ruotivan Maus-sarjakuvateoksen tiimoilta. Metamausissa Spiegelman kertoo kollega Maurice Sendakille 6-vuotiaan tyttärensä vastauksen kysymykseen, mitä isänsä tekee työkseen: ”Isi piirtää hiiriä!” Hitto, seuraavan kerran kohdatessamme ylemmyydentuntoisen säälijän, kysyn: mitä tuikitärkeätä itse teet maailman hyväksi!

Poliittinen sarjakuvailta / Politics and Comics

October 10th, 2011 Ville

Nykysarjakuvassa on vahva yhteiskunnallinen vire, mutta päivän politiikassa sarjakuva jää helposti muiden kulttuurimuotojen jalkoihin. Sarjakuvakeskus kutsuu päättäjiä keskustelemaan sarjakuvasta, politiikasta ja sarjakuvan politiikasta. Kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluto (vihr.), Juho Eerola (PS) ja Kari Uotila (vas.) sekä kunnanvaltuutettu Osku Pajamäki (SDP) keskustelevat syksyn puhutuimmista sarjakuvauutuuksista sekä sarjakuvan kulttuuripoliittisesta asemasta tiistaina 11.10. klo 17–18. Paneelin lukuläksynä ovat olleet Ville Tietäväisen rankka siirtolaiskuvaus Näkymättömät kädet, tyhjenevästä pohjoisesta kertova Anna Sailamaan Paimen sekä Zeina Abirachedin Libanonin sisällisotaan sijoittuva Pääskysen leikki. Miten sarjakuvan keinoin voidaan herättää yhteiskunnallista keskustelua tai vaikuttaa mielipiteeseen? Voidaanko sarjakuvalla tehdä politiikkaa? Mikä on sarjakuvan paikka suomalaisessa kulttuuripolitiikassa? Tule paikalle kuulemaan, mitä päättäjät vastaavat ja esittämään omat kysymyksesi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150, Helsinki