SND Award of Excellence x 3

March 7th, 2018 Lasse

Ville Tietäväisen kuvittama Helsingin Sanomien artikkeli Donald Trumpin ensimmäisestä vuodesta presidenttinä palkittiin Award of Excellence -kunniamaininnalla Society for News Designin Best of Newspaper Design -kilpailussa.

Helsingin Sanomien julistekampanja The Art of Journalism, jonka kymmenestä taiteilijasta Tietäväinen oli yksi, palkittiin Award of Excellence -maininnalla peräti kahdessa sarjassa.

Kertova kuva

February 21st, 2018 Ville

Totuus on tarua ihmeellisempää, joten päätimme tehdä toimittaja-tietokirjailija Ville Hännisen kanssa tietokirjan!

Kertova kuva pohtii lehtikuvituksen merkitystä ja prosesseja. Pilvien päällä liitelevän teorian ja juhlapuheretoriikan sijaan kirja tarjoaa konkreettisia esimerkkejä. Kirjassa kerrotaan myös, miten visuaalinen journalismi syntyy, mitä kuvilla voi kertoa ja miten. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja inspiroida kuvankäytön mahdollisuuksilla. Esimerkkeinä ovat Ville Tietäväisen kuvitukset.
     Kirja on tarkoitettu visuaalisten viestintäalojen ammattilaisille ja opiskelijoille, journalisteille sekä kaikille kertovasta kuvasta ja kuvien ideoista kiinnostuneille. Se julkaistaan 2018 syksyllä (SKS) ja siihen liittyy joulukuussa avattava Päivälehden museon näyttely keskustelutilaisuuksineen.

Tekijöistä:

VILLE TIETÄVÄINEN
on kuvittaja, graafinen suunnittelija ja sarjakuvantekijä. Hänen kuvituksiaan on julkaistu jo kolmatta vuosikymmentä. Hänet on palkittu mm. Grafian Vuoden Juniorina (2000), Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannuksilla sarjakuvakirjastaan Linnut ja Meret (2004), Suomen Kulttuurirahaston palkinnolla (2011) ja Sarjakuva-Finlandialla (2012) sarjakuvakirjastaan Näkymättömät kädet sekä Tulenkantaja-palkinnolla yhdessä tyttärensä Aino Tietäväisen kanssa (2014) kuvakirjastaan Vain pahaa unta. Lehtikuvituksistaan hän on saanut lukuisia koti- ja ulkomaisia palkintoja.

VILLE HÄNNINEN
on kuviin erikoistunut toimittaja-tietokirjailija, joka on kirjoittanut erikoisaloistaan kymmeniin lehtiin ja tietokirjoihin. Tunnetuimpia omia teoksia: Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia (2017), Sarjatulta! – Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat (2014, Jussi Karjalaisen kanssa), Päin näköä – 16 suomalaista sarjakuvataiteilijaa (2011, Harri Römpötin kanssa). Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia -teoksestaan (SKS, 2017) hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto. Hän on Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja.

Kannen avaus

June 23rd, 2017 Ville

Kirjallisuusjulkaisu Kiiltomadon pääkirjoitus 22.6.2017 kirjankannen suunnittelusta ja merkityksestä

Kuolemansynneistä vakavimpia on muodon ja sisällön yhteensopimattomuus.

Punni-lastenkirjallisuuspalkinto

April 13th, 2017 Ville

Ensimmäinen Punni-kirjallisuuspalkinto jaettiin Elina Hirvoselle ja Ville Tietäväiselle teoksesta Näkymätön (Lasten Keskus 2016). Palkinto annetaan rohkeasta avauksesta tekijöille, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa kirjoittaneet ja kuvittaneet lasten kuvakirjan.
     Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen (s. 1924) Punni on kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). 

Lastenkirjainstituutin tiedote

Kunniaa SNDS:ltä

October 16th, 2016 Lasse

Ville Tietäväisen ”Ympärileikatut” sai visuaalisen kommunikaation kunniamaininnan Society of News Design Scandinavia 2016 -kilpailussa.


Ville Tietäväinen won honorary award at Society of News Design Scandinavia 2016.

Kuvitustimantti 2015?

August 29th, 2016 Vesa

Kuvitustimantti-palkinto 2015 julkistetaan Design Weekin Print Marketissa 4.9.2016. Yksi finalistikolmikosta on Ville Tietäväisen kuvitus Venäjän informaatiosodasta sosiaalisessa mediassa.
Lisätietoja: Kuvittajat ry

Suomi-emoji

August 24th, 2016 Ville

Ulkoministeriö etsii viestintäkonsultteja, jotka pystyvät lisäämään maan työntövoimatekijöitä ja ankeuttamaan Suomi-kuvaa darin, arabian ja somalinkielellä sekä emojeilla. Linjamies Tietäväinen osallistuu kilpailuun.

Jokes:in graafinen identiteetti

July 1st, 2016 Ville

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön logo yhdistää viitteellisesti säätiön olemassaolon ja tarkoituksen kolme tärkeää pilaria: journalismin, siitä syntyvän tekijänoikeuden ja journalisteille tekijänoikeusperusteisesti ohjattavan apurahan.
     Logon kirjainmuotojen pohjana toimii geometrinen leikkaus, joka on muotoilultaan yhtä kirjaimia ympäröivien, perinteistä toimittajantyötä kuvaavien kirjoituskonenäppäinreunusten kanssa. Nostalgiaa välttävä muotoilu on kuitenkin käsitteellisen ajatonta.
     Toisena lähtökohtana logon muotoilulle on copyright-merkki ©, josta muokattua merkkiä käytetään taittoattribuuttina kaikessa Jokesin visuaalisessa viestinnässä. Ulommilla, taustasävyyn sulautuvilla renkailla laajennettu kuvio säteilee tekijänoikeuksien vaikutusta ympäristöönsä.

Ville Tietäväinen / identiteetit

Kirjojen arkki / The Ark of Books

May 17th, 2016 Ville

Kuvittajana koetan yleensä kiteyttää visuaalisen viestini mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon ja välttää tulkinnanvaraisuutta. Haasteena olikin yhdistää Pohjoismaisen kirjastoviikon vuoden 2016 tulevaisuus-teema ja sitä eri tavalla avaavien kirjojen näkökulmat eri ikäisiä lukijoita kiinnostavaksi kuvaksi.
     Tulevaisuudesta ei itselleni tule mieleen perinteinen sci-fi-kuvasto vaan konkreettiset ilma- ja eliökehän muutokset, joita ihmisen toiminta synnyttää tai kiihdyttää. Lähtökohtana kuvan idealle olikin Emmi Itärannan Teemestarin kirjassa kuvattu merenpinnan nousu.
     Kyseessä on yhden kuvan sijasta oikeastaan kuvasarja, jossa tiimalasin yläpuoli kuvaa uhkaavaa nykyhetkeä ja alaosa toiveikasta tulevaisuutta. Julisteen korkuisen, aikaa ja sen syklisyyttä symboloivan tiimalasin yläosa on puolillaan vettä. Siinä sinnittelee jäävuori. Vesi tippuu alempaan osaan ja peittää jo sen pohjan. Mutta se ei hukuta kaikkea. Suurista kirjoista on rakentunut pinnalla pysyvä arkki. Yhteinen ja jaettu mielikuvitus, tieto, viisaus ja sivistys voi pelastaa tulevaisuuden.

The future is the main theme for this year’s Nordic Library Week. In the poster it is illustrated by the present threat of global warming and the future hope, that the common knowledge, wisdom and imagination could save us from the climate change we have been speeding up.

OK-opintokeskus > Opintokeskus Sivis

April 1st, 2016 Lasse

Ok-opintokeskus muuttaa nimensä muotoon Opintokeskus Sivis, ja järjestön graafinen identiteetti säilyy hienovaraisin muutoksin ennallaan. Opintokeskus Siviksen, kuten OK-opintokeskuksen graafisen identiteetin (2008) on suunnitellut Ville Tietäväinen.
     Opintokeskus Siviksen merkki kuvaa yhdistävää keskusta, joka säteilee kansalaisyhteiskuntaan ja takaisin. Keskusjärjestö (keskeltä ulos suuntautuvat positiivinuolet) ja kansalaisjärjestöt (kohti merkin keskustaa suuntautuvat negatiivinuolet) muodostavat toisensa. Kokonaismuoto syntyy osapuolten yhteistyöstä. Opintokeskus Sivis näyttäytyy laaja-alaisesti ympäristöön suuntautuneena ja kaikilta suunnilta lähestyttävänä keskuskiteenä.
     Kuten järjestön aiemman OK-opintokeskus-nimen kirjoitusasuun, myös Sivis-logoon on suunniteltu kaksisuuntaiset nuolet muistumana merkin ideasta.