
October 22nd, 2015 Vesa
Vuodesta 2009 harrastuspohjalta kuvattuja Lego Star Wars -valokuviani on verkossa katsottu miljoonia kertoja, niistä on kirjoiteltu monilla verkkosivuilla siellä sun täällä.
Vaikka verkkonäkyvyydellä on merkitystä, painettu kuva on viime kädessä konkreettisempi, valokuvani viimeiseltä kuudelta vuodelta päätyivätkin lopulta kirjan muotoon. Kirjan Small Scenes from a Big Galaxy julkaisija on Dorling Kindersley ja ilmestymispäivä on 10.11.
Toistaiseksi kirjasta on saatavilla englannin- ja ranskankielinen versio mutta lisää vaihtoehtoja kielitaitoisille on luvassa.
My Lego Star Wars photographs have received millions of hits online, they have been posted about on big websites many times.
Even though online exposure is important, a printed book is the ultimate platform, and lo and behold, my photographs from the past six years will be available in a book, at last. The publisher for the book Small Scenes from a Big Galaxy is Dorling Kindersley and it will be out on November the 10th.
For now, the book will be available in English and French, but more languages will get a print later.
October 9th, 2015 Vesa
Ville Tietäväisen sarjakuvateos Näkymättömät kädet (Les mains invisibles) voitti Ranskassa Prix des lecteurs du Var -palkinnon.
Ville Tietäväinen’s graphic novel Invisible Hands (Les mains invisibles) won the Prix des lecteurs du Var 2015 -prize in France.
October 5th, 2015 Lasse
Ville Tietäväinen sai kunniamaininnan pohjoismaisessa Best of News Design -kilpailussa.
Asiasta kertoo myös ennätyksellisen voittoisa Helsingin Sanomat.
Ville Tietäväinen won honorary award at Scandinavian News Design
August 26th, 2015 Ville
Meren pimeimmistä syvänteistä nousi pintaan merihirviöitä, ja ne kumarsivat päänsä ylväiden puisten linnojen lipuessa ohitse. Ja tuulen pullistamien purjeiden ympärillä vitivalkoiset linnut, lokit, piirsivät taivaalle merkkejä alusten suurenmoisuuden kunniaksi.
Joka päivä Prinssi kulkee hiekan poikki meren rantaan ja haaveilee purjehtimisesta oikealla laivalla. Mutta aavikon asukkailla ei ole laivoja, eikä heidän maillaan kasva puuta. Vaan eräänä päivänä Prinssi saa tilaisuuden vaihtaa kruununsa kolmeen siemeneen, joiden sanotaan kasvaneen itsessään Maailmanpuussa.
Merenkulkija on Puiden tarinoita -kirjasarjan itsenäinen kolmas osa.
Kirjoittanut Iiro Küttner
Kuvitus ja ulkoasu: Ville Tietäväinen
Books North 2015
July 8th, 2015 Lasse
Ville Tietäväisen kuvittama Puiden tarinoiden ensimmäinen kirja, Puuseppä, kutsuttiin Suomen edustajaksi maailman vanhimpaan ja suurimpaan kirjankuvitusbiennaaliin, Bratislavaan. Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2015.
April 16th, 2015 Lasse
Maija Tammen valokuvateokset Leftover ja Removals koonnut, Ville Tietäväisen suunnittelema tuplakirja sai hopeaa Grafian Vuoden huiput -kilpailujen julkaisugrafiikka-sarjassa. Tuomariston perustelut:
Kaksi vaikuttavaa teossarjaa yhdistyy uudeksi kirjamuotoiseksi taideteokseksi. Itsevarma kokonaisuus, joka kohoaa omalle tasolleen jopa komeiden taidekirjojen tyylilajissa.
April 14th, 2015 Timo
Toinen kuvittamani lastenkirja ilmestyy kesäkuussa. Ölliäisiä, verenhimonen kissa sekä mummu. Lue jos uskallat!

March 24th, 2015 Ville
Rajoittunutta keskustelua satiirista ja sananvapaudesta
Helsingin yliopistolla järjestettiin 23.3. paneelikeskustelu otsikolla “Satirical expression and freedom of speech”. Odotin panelisteilta asiantuntevia ja tuoreita puheenvuoroja.
Paneelissa istuneelle sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J. P. Roosille sekä satiiri että sananvapaus tuntuivat olevan vieraita käsitteitä. Aluksi hän valisti, ettei Charlie Hebdon satiiri ole suomalaisessa kontekstissa ymmärrettävää. Sen jälkeen hän opasti yleisöä ja kanssapanelisteja siitä, mitä ei kannata tehdä, jottei turhaan ärsyttäisi mieleltään sairaampia kansalaisia. Itsesensuuri-ilosanomansa tukena hän käytti kulunutta vertausta siitä, ettei nuoren naisen kannata mennä humalassa ja minihameessa pimeään Kaisaniemen puistoon.
Vastuu väkivallanteoista siirtyy tällaisessa retoriikassa sananvapauttaan oikeutetusti käyttäville satiirikoille. Tämänkaltaisten puheenvuorojen mukaan meidän täytyy vain hyväksyä yhteiskunnassamme piilevät uhat ja kahlita elämämme lainalaisuuksiin, joita ei voi kyseenalaistaa.
Satiiria ei käytetä ensisijaisesti ärsyttämään mieleltään sairaita ääriaineksia, vaan herättämään suuri luku- ja ajattelukykyinen enemmistö tehokkaasti kärjistetyllä uudella näkökulmalla. Hyvä satiirikko kaivaa näkyville jo pinnan alaiset epäoikeudenmukaisuudet ja uhat. Satiiria tarvitaan, kun joku yrittää käyttää yhteiskunnallista tai uskonnollista asemaansa väärin ja alistaa muut valtaansa. Jos kyynisyys tai pelko estävät ilmaisun satiirin keinoin, pelottelija on jo voittanut.
Sananvapautta on demokratioissa pidetty tärkeänä arvona. Sen rajat on jätetty pitkälti henkilökohtaisen harkinnan varaan, joskin useimmat vapautta kannattavat maat määrittävät esimerkiksi kansanryhmää vastaan kiihottamisen kielletyksi. Tiukempia rajoja vaativat ne, jotka eivät sananvapautta kannata.
Satiiri on yhdellä kertaa sananvapauden osoitus ja sen väkivallaton puolustuskeino. Satiirilla taistellaan sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa sananvapaudesta voidaan keskustella ilman poliisivartiota ja jossa nuori nainen voi ilman pelkoa mennä alkoholia nauttineena ja minihameessa pimeään Kaisaniemen puistoon.
Ville Tietäväinen, graafikko
Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 25.3.2015.
J. P. Roosin vastine 26.3.
Keskustelua samasta aiheesta Ylen aamu-tv:ssä Charlie Hebdo -iskun jälkeen (Tietäväinen, Tolvanen).
Ohessa Willemin omakuva työhuoneemme wc:n seinästä hetkeä ennen paneeliin osallistumista.

March 12th, 2015 Vesa
Osa vuosien varrella tekemistäni legovalokuvista on parhaillaan esillä Seattlessa Washingtonissa (USA) Bryan Ohno -galleriassa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun kuviani on vedostettu mutta ensimmäinen kerta kun ne ovat näin isoina ja laadukkaasti tehtyinä. Tein kaikki kuvat uudestaan alkuperäisistä raw-tiedostoista suoraan lopullisessa koossa. Tiedostot olivat tolkuttoman kokoisia mutta se kannatti, oli ilo nähdä omat työt viimeinkin sellaisina kuin olin ne joskus ajatellut.
Yksin en näyttelyä pitänyt, tapahtuman moottorina toimi seattlelainen Shelly Corbett yhdessä tukholmalaisen Boris Vanrillaerin kanssa. He pyysivät minua projektiin mukaan viime vuoden puolella ja uteliaana lähdin mukaan. Näyttelykokonaisuudesta tuli kolmen tekijän ansiosta hieno. Kokemus on ollut erittäin mielenkiintoinen ja positiivinen.
Näyttely avoinna 7.3.–11.4.
Some of the Lego photographs I've taken over the years are up in the Bryan Ohno Gallery in Seattle WA. This is not the first time my photographs have been exhibited but certainly the first time at this level and quality. I re-edited all images from the original RAW format files directly to the display size, the file sizes were ridiculous but it was worth it, I loved finally seeing my work as they are meant to be.
I was not alone in this, the powerhouse behind this is Shelly Corbett, a Seattle native, together with Boris Vanrillaer from Stockholm, Sweden. They asked me to join them for this and, curious as I am, I did. The exhibition turned out a fine selection of the work of three photographers. This has been the most interesting and uplifting experience.
The exhibition is open from March 7 to April 11.