Kannen avaus

June 23rd, 2017 Ville

Kirjallisuusjulkaisu Kiiltomadon pääkirjoitus 22.6.2017 kirjankannen suunnittelusta ja merkityksestä

Kuolemansynneistä vakavimpia on muodon ja sisällön yhteensopimattomuus.

Punni-lastenkirjallisuuspalkinto

April 13th, 2017 Ville

Ensimmäinen Punni-kirjallisuuspalkinto jaettiin Elina Hirvoselle ja Ville Tietäväiselle teoksesta Näkymätön (Lasten Keskus 2016). Palkinto annetaan rohkeasta avauksesta tekijöille, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa kirjoittaneet ja kuvittaneet lasten kuvakirjan.
     Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen (s. 1924) Punni on kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). 

Lastenkirjainstituutin tiedote

Kunniaa SNDS:ltä

October 16th, 2016 Lasse

Ville Tietäväisen ”Ympärileikatut” sai visuaalisen kommunikaation kunniamaininnan Society of News Design Scandinavia 2016 -kilpailussa.


Ville Tietäväinen won honorary award at Society of News Design Scandinavia 2016.

Kuvitustimantti 2015?

August 29th, 2016 Vesa

Kuvitustimantti-palkinto 2015 julkistetaan Design Weekin Print Marketissa 4.9.2016. Yksi finalistikolmikosta on Ville Tietäväisen kuvitus Venäjän informaatiosodasta sosiaalisessa mediassa.
Lisätietoja: Kuvittajat ry

Suomi-emoji

August 24th, 2016 Ville

Ulkoministeriö etsii viestintäkonsultteja, jotka pystyvät lisäämään maan työntövoimatekijöitä ja ankeuttamaan Suomi-kuvaa darin, arabian ja somalinkielellä sekä emojeilla. Linjamies Tietäväinen osallistuu kilpailuun.

Jokes:in graafinen identiteetti

July 1st, 2016 Ville

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön logo yhdistää viitteellisesti säätiön olemassaolon ja tarkoituksen kolme tärkeää pilaria: journalismin, siitä syntyvän tekijänoikeuden ja journalisteille tekijänoikeusperusteisesti ohjattavan apurahan.
     Logon kirjainmuotojen pohjana toimii geometrinen leikkaus, joka on muotoilultaan yhtä kirjaimia ympäröivien, perinteistä toimittajantyötä kuvaavien kirjoituskonenäppäinreunusten kanssa. Nostalgiaa välttävä muotoilu on kuitenkin käsitteellisen ajatonta.
     Toisena lähtökohtana logon muotoilulle on copyright-merkki ©, josta muokattua merkkiä käytetään taittoattribuuttina kaikessa Jokesin visuaalisessa viestinnässä. Ulommilla, taustasävyyn sulautuvilla renkailla laajennettu kuvio säteilee tekijänoikeuksien vaikutusta ympäristöönsä.

Ville Tietäväinen / identiteetit

Kirjojen arkki / The Ark of Books

May 17th, 2016 Ville

Kuvittajana koetan yleensä kiteyttää visuaalisen viestini mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon ja välttää tulkinnanvaraisuutta. Haasteena olikin yhdistää Pohjoismaisen kirjastoviikon vuoden 2016 tulevaisuus-teema ja sitä eri tavalla avaavien kirjojen näkökulmat eri ikäisiä lukijoita kiinnostavaksi kuvaksi.
     Tulevaisuudesta ei itselleni tule mieleen perinteinen sci-fi-kuvasto vaan konkreettiset ilma- ja eliökehän muutokset, joita ihmisen toiminta synnyttää tai kiihdyttää. Lähtökohtana kuvan idealle olikin Emmi Itärannan Teemestarin kirjassa kuvattu merenpinnan nousu.
     Kyseessä on yhden kuvan sijasta oikeastaan kuvasarja, jossa tiimalasin yläpuoli kuvaa uhkaavaa nykyhetkeä ja alaosa toiveikasta tulevaisuutta. Julisteen korkuisen, aikaa ja sen syklisyyttä symboloivan tiimalasin yläosa on puolillaan vettä. Siinä sinnittelee jäävuori. Vesi tippuu alempaan osaan ja peittää jo sen pohjan. Mutta se ei hukuta kaikkea. Suurista kirjoista on rakentunut pinnalla pysyvä arkki. Yhteinen ja jaettu mielikuvitus, tieto, viisaus ja sivistys voi pelastaa tulevaisuuden.

The future is the main theme for this year’s Nordic Library Week. In the poster it is illustrated by the present threat of global warming and the future hope, that the common knowledge, wisdom and imagination could save us from the climate change we have been speeding up.

OK-opintokeskus > Opintokeskus Sivis

April 1st, 2016 Lasse

Ok-opintokeskus muuttaa nimensä muotoon Opintokeskus Sivis, ja järjestön graafinen identiteetti säilyy hienovaraisin muutoksin ennallaan. Opintokeskus Siviksen, kuten OK-opintokeskuksen graafisen identiteetin (2008) on suunnitellut Ville Tietäväinen.
     Opintokeskus Siviksen merkki kuvaa yhdistävää keskusta, joka säteilee kansalaisyhteiskuntaan ja takaisin. Keskusjärjestö (keskeltä ulos suuntautuvat positiivinuolet) ja kansalaisjärjestöt (kohti merkin keskustaa suuntautuvat negatiivinuolet) muodostavat toisensa. Kokonaismuoto syntyy osapuolten yhteistyöstä. Opintokeskus Sivis näyttäytyy laaja-alaisesti ympäristöön suuntautuneena ja kaikilta suunnilta lähestyttävänä keskuskiteenä.
     Kuten järjestön aiemman OK-opintokeskus-nimen kirjoitusasuun, myös Sivis-logoon on suunniteltu kaksisuuntaiset nuolet muistumana merkin ideasta.

Näkymätön

March 24th, 2016 Ville

Tänään valmistui viimeinen kuvitus Elina Hirvosen kirjoittamaan lastenkirjaan ”Näkymätön”

Se kertoo vaikeasta asiasta: ulkopuoliseksi jättämisestä, joka on kiusaamisen yleisin muoto. Helppoa ei ollut myöskään miettiä, minkälainen kuvakerronta saisi päiväkoti-ikäisen ja koulun aloittavan kiinnostumaan eikä ahdistumaan realistisesta tarinasta. Kuvitus kertookin ulkoavaruuden päiväkodista…

Kirjan julkaisee syksyllä Lasten Keskus.

Ilman Sanoja

March 9th, 2016 Vesa

Lasse Rantasen lehtikuvituksia kumpujen yöstä nykypäivään.

Tervetuloa Sanomataloon 21.3.–3.4.2016